pondělí 28. října 2019

Rozhovor s háďaty Zima 2020 – Maya Prinz



Začal další školní rok a Moudrý klobouk nám nadělil kopu méně či více slibných nováčků. Jelikož ovšem ne všichni máme čas na to ztrácet ho s někým bezvýznamným při kafíčku v brzkých ranních hodinách, přicházím já, abych vám opět ušetřila práci.






Tentokrát jsem si vybrala dvě mladá háďata, která se již zapojila do sběru bodů. První zpovídanou osůbkou byla nadějná Maya Prinz, která není hádětem nikoho jiného, než všemi dobře známého Zpytlehněva.

I přes to, jak krátce na ní měl vliv, bylo opravdu poznat, že jde o jeho svěřence. Naháněla jsem ji dlouhé dny, možná i léta (skoro jako naše redaktorka, když po nás chce článek) a vždy, když jsem ji zastihla, chtěla po mně finanční odměnu! No věřili byste tomu? Taková drzost... No, ale co to budu natahovat, nakonec se mi ji podařilo ukecat aspoň na zmrzlinový pohár z jedné zapadlé krčmy nedaleko.


Ahoj! Vítám tě tady... u tohohle polorozpadlého stolu a vrzajících židlí. Doufám, že ti to prostředí nebude moc vadit, přeci jenom, Zmijozel i studenti v něm jsou pořád dost chudí, tak si nemůžeme dovolit zvát lidi do fajnových krčem. To zajisté chápeš, viď?

Maya: Ahoj! No, vlastně nechápu! Myslím, že byste se měli jó snažit, abychom se u vás jako nováčci cítili dobře a chtěli tu být. - zamračí se -

Snažit kvůli nováčkům? Stejně už nemůžete odejít! - ušklíbne se - Ale tak aby ses necítila ještě hůř, nebudu tě pro začátek moc mučit. - znovu se ušklíbne - Jak jsi reagovala, když ti přišel dopis z Bradavic?
Máme zkušenosti, že háďata před tebou například podpálila dům či zničila vše, na co přišla, tak se neboj, že by tě někdo odsuzoval, ba naopak!

Maya: Odejít sice ne, ale poškodit pověst jo! - vyplázne jazyk - Páni, násilné reakce. - pozvedne obočí - Já o tom, že dopis přijde, samozřejmě věděla předem, protože pocházím z kouzelnické rodiny. A jelikož mě to příliš nepřekvapilo, ani jsem na to nijak zvlášť nereagovala, snad jsem si jen začala připravovat proslov pro Klobouk pro případ, že by mě chtěl poslat do nějaké z těch tří horších kolejí.

No tak to je celkem nuda. - protočí oči a něco si poznamená - Tvoje odpověď mě však přivádí k další otázce. Chtěla jsi do té nejlepší koleje ze všech už od narození? Žádná jiná možnost na odpověď není, tak važ slova. - podívá se na Mayu naprosto smrtelným výrazem -

Maya: Jistěže! - vypne hruď hrdě -

Znamená to, že pocházíš z rodu naprosto čistokrevných kouzelníků, či se ve vašem rodokmenu najde nějaký omyl... - odkašle si - Tedy, osoba, jež nemá krev čistou?

Maya: Klidně hledej, ale budeš jen ztrácet čas. - zazubí se -

Skvěle! Teď sis u mě vytvořila malé bezvýznamné plus. - mrkne na ni - Co ale zatím říkáš na hradní osazenstvo? Udělal na tebe někdo dojem nebo jsi zatím neměla příležitost se s kýmkoliv seznámit?

Maya: Pár lidí jsem poznala, ale nikoho příliš do hloubky. Mudlové mi dávají zabrat, takže tu moc času trávit nemůžu.

To jo, určitě nejsi jediná, které dávají mudlové zabrat. - zamyslí se - I přes to všechno ses ale rozhodla navštěvovat výuku. A to dokonce celých pět tříd, což je na malé nedomrlče vcelku obstojné číslo! Na základě čeho jsi zvolila právě tyto předměty?

Maya: Snad toho počtu nebudu litovat! - zasměje se - Jako první jsem zvolila Artušovské legendy, to téma mě zajímá už delší dobu, ráda se dozvím více. Pak Francouzštinu, protože se jí chci začít věnovat i u mudlů. Živlovou magii a Formule jsem zvolila, protože se, přeci jen, chci nějaká kouzla naučit. - mrkne - A Dějiny proto, že momentálně čtu hodně historických knih, tak to mám k tématu.

Kdyby ano, vždycky je tu ta možnost se odhlásit, i když tedy, my hadi se nikdy nevzdáváme! A co tedy výklady? Měla jsi už nějak možnost se k nim dostat? Jsou zatím tyto předměty takové, jak sis představovala?

Maya: Zatím jen ke třem, ale zatím jsem nadšená! Povětšinou to byly úvodní hodiny, takže se o to víc těším na další termín, kdy už se do učiva skutečně pustíme.

Tak to je super, že nelámeš hůl hned po průvodních hodinách. - usměje se - Když dáme ovšem stranou výuku, jaké jsou tvé plány do budoucna? Zaútočíš na jednu z P pozic, staneš se famfrpálovou hvězdou nebo budeš dělat své koleji jen a jen ostudu?

Maya: Uvidíme! Zatím se pořád dost rozkoukávám, takže P pozice asi pro mě ještě není a famfrpál jsem neviděla ani z expresu. - zasměje se - A ostudu dělat nebudu, jestli si mě budete rozmazlovat. - mrkne -

Rozmazlovat? To bys měla sníst fazolku při tréninku, uvidíš, jak si tě naše kapitánka rozmazlí!
- zasměje se a s úsměvem na tváři se zamyslí nad uběhlým rokem stráveným na hřisti - Máš nějaké další aktivity, které provádíš, když se zrovna neučíš nebo nevydíráš starší a moudřejší? Co třeba takové obětovávání nebelvírských studentů?

Maya: Jo, házím je, a vlastně i členy ostatních kolejí, do jámy a koukám, jestli z nich vypadne nějaká ta fazolka nebo svrček. Hlavně ale prozkoumávám hrad, což vzhledem ke všem těm pohybujícím se schodištím není vůbec snadné.

A vypadává z nich něco? Že bych to začala praktikovat taky!


Maya: Za půl hodiny tak dvě fazolky, moc výhodné to není. - povzdechne si -

Tak to je škoda. Každý způsob, jak zbohatnout, se sice počítá, ale tohle je moc práce i na mě. - odfrkne si - Než tě propustím, řekni mi ještě poslední věc. Jak se k tobě chová tvůj hadonoš? Tahá z tebe srpce? Nedává ti najíst? Zamyká tě do sklepení, abys získala od příšer bohatství?

Maya: Vlastně jsme spolu v kontaktu zatím moc nebyli, po pár úvodních sovách se rozhostilo ticho. Asi máme oba málo času... A je fakt, že já si ráda na všechno přijdu sama, což se dělo i během prázdnin. Ale pravda vlastně je, že mi k jídlu nic nedal, takže řekněme, že mi nedává najíst!

Tak to je neskutečná drzost! Takhle se starat o své háďátko...
No nic, už to nebudu nijak prodlužovat. Děkuji ti, že sis našla tuto hodinovou minutku a snad tě na hradě ještě chvíli uvidíme!


Maya: Máš zač. - mrkne - A určitě uvidíte!


Pro Hadího krále
Leila Dusk

1 komentář:

  1. Příjemný rozhovor, jen škoda, že v Hadím králi už nyní vychází jen rozhovory a to jednou měsíčně.
    Jooo, kde jsou ty časy, kdy vedl časopis můj syn...

    OdpovědětVymazat

Redakce Hadího krále vám děkuje za každý komentář. Vlastně neděkuje, to se jen tak říká... A nezapomeňte na slušnost!