úterý 29. prosince 2020

I stroj pozná naše výtvory – opravdu?



Před nedávnem jsem vyhlásila soutěž, kde se mělo hradní obyvatelstvo pokusit dorozumět s mudlovskou AI. A jaké pobavení taková soutěž napříč hradním zdivem vyvolala?

Pojďme se na některé hitparády podívat!





Hradní obyvatelé měli za úkol zahrát si minimálně jednu hru s umělou inteligencí. Tato síť během jejich 20sekundového kreslení poznávala obrázky, které měli nakreslit, a hádala, copak má malůvka asi znázorňovat. Že to síť měla někdy těžké, se můžeme na vlastní oči přesvědčit. 

Upozorňuji, že všechny malůvky jsou zahaleny rouškou anonymity, ale kdyby se v nich autor našel a nebál by se k nim přiznat, je vítán v komentářích pod tímto článkem! 


Tento mravenec zažil mnohé – v prvé řadě genetickou mutaci a těžký život jednonohého. Síť se však touto přírodní anomálií nenechala zmást a s pevným přesvědčením entomologa obrázek uhádla. 


Občas stačí málo. Ani s tímto dračím minimalismem neměla síť žádný problém. Teď je otázkou, jakým způsobem kreslí ostatní lidé draka, že síti na poznání stačí tak málo? Hm! 


20 sekund bylo v tomto případě tak málo, že i opička valila oči! Já si u tohoto obrázku zvednu ego, neboť já bych v něm opici viděla! 2:1 pro síť? 


2:2! Síť nepozná ani tohoto majestátního mloka, totiž flekatou ještěrku, teda tygra! 


Pamatujete ještě na soutěž Najdi krávu? Inu, autor se jí zřejmě zúčastnil a byl značně poznamenán. Síť se však nenechala vyvést z míry – ať už má malovaná kráva ploutvičku nebo náznak flíčku, spolehlivě malůvku kategorizovala, aby dokázala svou vědomostní dominanci. 


Vážení čtenáři, teď už snad víte, na jakého tvora můžete narazit v moři. A jestli jste malůvku neuhádli, pak se nemůžeme divit, že nás mají ovládnout stroje! 

Galerii zvířátek si doplňme ještě rychlým náčrtem černé kočičky. 


A co takové geometrické obrazce? 


Začíná se projevovat absence mudlovské matematiky na naší prestižní škole? Já bych to spíš svedla na síť – ještě není dostatečně chytrá!


Od studentů čar a kouzel se nedá očekávat nějaká širší znalost nebo povědomí o mudlovských technologiích, proto není divu, že rychlý náčrt auta byl zbrklým výplodem mozku čaroděje, který si v hodinách Studia mudlů čmrkal malůvky do učebnice a hrál se sousedem maškvorky! Síť se však nehodlala těchto predispozic zaleknout a po srovnání tisíce aut přišla na to, že to není multipla ani mustang, nýbrž poctivý Weasleyův Ford Anglia. 


Když už jsme u těch technologií, síť je v jejich poznávání velmi dobrá! My ostatní můžeme jen hádat – je to velryba s vrtulkou, otvírákem na víno propíchnutý Moby Dick nebo snad za skříní léta zapomenutý křeček? 


Je to tonoucí se zamlženými brýlemi a dřevěným pahýlem? Neměl by mu někdo jít pomoct? Řekla bych: „Zavolejte někdo sanitku!“ Jenže síť by odvětila: „Ale ne pro mě!“ Pak by v mudlovské hře Activity uhádla šnorchl a dočista by mě zdemolovala na hrací desce! 


I mořské panny mohou mít pivní břicho! Autor šířil body positivity a to je hrozně důležité! 

Protože každé správné setkání by mělo končit rautem, nabízím vám aspoň virtuálně menší ochutnávku.


9:4 pro síť!

Malůvky ve svém přirozeném prostředí:








Pro Hadího krále
Veronica Narcissa Williamsová

4 komentáře:

  1. Tak teď jsem se bezvadně pobavila!! Skvělý článek! Vážně! Děkuji! Petromila N.

    OdpovědětVymazat
  2. V přirozeném prostředí jsou ty výtvory nejlepší! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ten mravenec na mraveništi je prostě boží !!! Skoro boží jako hadi!! (ale jen skoro... :D )

    OdpovědětVymazat
  4. Takhle jsem se už dlouho nezasmála. :D :D Je to dokonalé!! :D

    OdpovědětVymazat

Redakce Hadího krále vám děkuje za každý komentář. Vlastně neděkuje, to se jen tak říká... A nezapomeňte na slušnost!