neděle 7. února 2021

Jak Ferdinand ke hře přišel



Naše kolej má mnoho nadaných tvůrců a uměleckých děl už vyprodukovali nespočet. Nádherné obrázky, skvělé písničky a jiné skvostné výtvarné kousky. Zpívat neumím a zkoušet jsem to nehodlal. Kreslení taky není žádná sláva až na pixel art, který jakžtakž zvládám. Pak mi hlavou proletěla myšlenka. Mohl bych udělat hru!

S děláním malých hříček už mám trochu zkušeností, tak jsem se na to vrhnul. Věděl jsem, že jsem chtěl udělat skákačku, protože těch jsem v minulosti už pár zvládl a mohl jsem ze starších projektů vycházet. Potom jsem rychle přišel s nějakou základní myšlenkou a jakýmsi příběhem. Nakonec jsem se zmohl jenom na chudáka Ferdinanda, který poztrácel nové výtisky Hadího krále. Hráč mu je musí pomoct najít a donést zpátky do pelíšku.

Pak nastala fáze realizace. Začal jsem nějakým jednoduchým pixel artem, který teda není nic výtečného, ale na hru takovýchto rozměrů bohatě postačil. Každopádně jsem stvořil podobiznu Ferdy, pelíšek, výtisky HK a pár dalších blbůstek. Ferdu jsem samozřejmě ještě rozpohyboval a zanimoval přeházením pár pixelů. Zbytek umění včetně platforem, jež mi před nějakou dobou nakreslil kamarád, už byl vytáhnut ze starších projektů.


Následně přišel čas na nejzábavnější část – magii programování, kterou tady nebudu rozepisovat do detailů, jinak by pak tenhle článek zajímal víceméně jenom mě. Základní kód jsem si také vypůjčil už ze starších her. Neviděl jsem důvod v tom, abych psal všechno od nuly, když už jsem většinu měl hotovou (programátoři jsou sebranka neuvěřitelně líných lidí). Provedl jsem několik úprav a kód implementoval do hry. Ještě jsem dopsal potřebný drobet a po programovací stránce byl Ferdinand de facto hotový.

Na řadu přišel level design. Rozhodnul jsem se jenom pro jednu úroveň, ale zato těžší. Základ jsem samozřejmě zase obšlehnul z jiného projektu, ale ve finále jsem značnou část předělal. Aby to byla trochu větší sranda, tak jsem si předpřipravil kromě statických i rotující a rozpadající se platformy. Level jsem dotvořil a byl jsem ho schopen dohrát za 5 minut. Myslel jsem si tedy, že hříčka zas tak náročná nebude, což – jak se později dozvíte – nakonec vyústilo v šeredné podcenění.

Chyběla už jenom zvuková stránka, jež je celá postahovaná z internetu (samozřejmě s kreativní licencí a tvůrcům jsem náležitě poděkoval). Ono zkuste si doma udělat zvuk plazícího se baziliška, moc vám to asi nepůjde. Ani najít něco podobného online není žádná sranda. S hudbou to probíhalo dost podobně. Sice jsem na začátku projevil nějakou snahu o to, abych něco složil, ale po dvou hodinách jsem toho měl dost, protože se to nedalo poslouchat. Naštěstí jsem našel vstřícného hudebníka, který umožňoval vývojářům svou hudbu v jejich výtvorech využít.

A bylo hotovo. Celý proces tvoření jsem si nesmírně užil. Zabralo to ani ne tři dny a stejně to má spoustu chyb, kterých jsem si všiml až moc pozdě, ale hrát se to dá. Zbývalo jen vypustit výtvor do koleje. A jaké byly ohlasy? Fantastické! Za to jsem všem moc vděčný. Akorát jsem teda zjistil, že hra byla těžší, než jsem čekal. Většina byla ráda, když získali dva výtisky HK, dohromady je jich 6. Jediný, o kom zatím vím, že se mu hru podařilo dokončit, je naše kolejní ředitelka, které to zabralo něco okolo dvou hodin.


Pro ty, kdo by si hru chtěli vyzkoušet, tady zanechám link, ale prosím vás, hlavně nečekejte nic světoborného. Nejsem profesionál, ale třeba jednou…

Pro Hadího krále
Blake Towerell

Poznámka redakce: Kvůli náročnosti hry se kolejní ředitelka raději rozhodla zapojit do hledání ztracených výtisků celý hrad, aby Hadí král nadále mohl fungovat. Při rozkliknutí hradních soutěží si můžete za hraní vydělat až 10 srpců a ještě tím pomůžete zmijozelskému časopisu!

14 komentářů:

  1. Blakeu, ta hra je skvělá (i když se nemůžu dostat už pár dní ke čtvrtému výtisku, což je u šéfredaktora ostuda! :D), jsem vážně ráda, že ses rozhodl ji propojit zrovna s Ferdinandem! ♥︎

    OdpovědětVymazat
  2. Moje maximum je jeden výtisk a značně omlácený Ferdinand :).
    Ale budu to, k Ferdinandově smůle, zkoušet dál!

    Jagga

    OdpovědětVymazat
  3. Ta hra je uplne bozi, klobouk dolu pred kazdym, kdo umi neco takoveho, i kdyz si zaklady pujcuje. Celek je skvely!
    A taky je dostanu vsechny! I kdyz vcera jsem zrovna nadavala, ze by to chtelo zachytne body, kam by se mohl Ferda po padu teleportovat! :D

    Barb A. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mam je všechnyyyyy! ♥
      Ještě jednou díky, fakt boží! 8D

      Vymazat
  4. Je to super hra, i když pro mé levé ruce docela náročná. :D Rozhodně to budu zkoušet dál a snad se k tomu šestému výtisku jednou dostanu. :D Blakeu, fakt boží nápad!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Já teda obdivuju každýho, kdo něco takového dokáže zrealizovat, já jsem na tohle hroznej moták. Hra vypadá skvěle, i když já ty výtisky asi neposbírám, mám totiž jen jeden a Ferda má toho pod mým velením plný brejle a asi by mě nejradši uškrtil :D

    OdpovědětVymazat
  6. Hra je skvělá! :) Jen tedy jsem se dneska dokázala dostat k druhému výtisku.:)

    OdpovědětVymazat
  7. Eliška Brownová7. února 2021 v 18:20

    super,
    To je dobrý nápad.Tohle by mě nikdy nenapadlo.

    OdpovědětVymazat
  8. Enselis Ismenia7. února 2021 v 19:16

    Hra se mi také moc líbí, i když jsem teda docela marná :-O.. jsem ráda, že osud Hadího krále nezávisí na mě, to už bychom si asi moc novinek v časopise nepřečetli a museli bychom si vše předávat jen slovně :D .. každopádně to chci zkoušet dál a třeba se mi podaří někdy sebrat i více výtisků, než jeden :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jak jako že kdyby článek obsahoval detaily programovací magie, zajímal by jenom Blaka? Taková sebestřednost, pfa! :))

    Kloty Malíková

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem sebrala druhý výtisk a dál se už asi nedostanu, pokud ano, určitě ne ještě letos :D Ale je to skvělá hra, Blakeu! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ehm... já jsem stále u prvního výtisku a dál jsem se nedostala :D

    OdpovědětVymazat
  12. Dvě hodiny padání s Ferdinandem by se to mělo jmenovat!
    - Veri

    OdpovědětVymazat
  13. +frustrovaně skáče z platformy na platformu+ Já na ten třetí výtisk dosáhnu! Jednou! Určitě!

    Jinak super článek.. a ještě lepší hra! :D

    -Noah

    OdpovědětVymazat

Redakce Hadího krále vám děkuje za každý komentář. Vlastně neděkuje, to se jen tak říká... A nezapomeňte na slušnost!