neděle 17. ledna 2021

Rok 2020 v Hadím králi


V roce 2020 se změnilo mnohé, jak to tak ostatně během delších časových úseků bývá. Hadí král občas spal, občas bděl a občas byl přímo u aktuálního dění. Ferdinand se po delší době rozsssyčel, aby se dělil o svá moudra, šéfredaktorské křeslo si vyměnily dvě studentky Zmijozelu a Salazarova kolej se podílela na tvorbě kouzelnické hradní atmosféry. Pojďte si s námi připomenout, co všechno se událo.

Hadí král má za sebou další úspěšný rok. Ačkoliv to tak zpočátku možná nevypadalo (v lednu bylo totiž vydáno jedno jediné shrnutí), nakonec bylo zveřejněno celkem 81 článků (což dělá jeden na zhruba 4 a půl dne). Bohatý byl také na akce, kterých se uskutečnilo celkem 5. Zapojilo se do nich několik desítek lidí z celého hradu. V menu se objevil třeba Ferdinandův sssykot, který se pravidelně obměňuje o novinky z koleje. Drobných změn proběhla hromada – tolik, že už si je dokonce ani všechny nikdo nevybaví.

Ferdinand všem posílá poděkování za rok 2020!

Během celého roku do redakce zavítala hromada nových tváří – v týmu byly přivítány korektorky Christina Meadows, Maraike Auri Nordahl či Nina Yozhinski, grafiku pro nás začala tvořit Veronica Narcissa Williamsová. Objevila se také hromada nových talentů mezi redaktory, po letním roce si navíc Astoria von Pens a Sooyeon Choi odnesly opečetěný dekret za veškerou práci, kterou pro časopis odvádějí. V zákulisí si to už dnes nedovedu představit ani bez Noah Limbani, jež se podílí na přípravě turnajů. Vyjmenovat všechny, kteří jsou pro Hadího krále důležití, je však těžké – je jich totiž plná kolej, jež za ním stojí.

Hadí král by však rozhodně nemohl fungovat bez korektorské podpory Loralei Silwerin, Marguerity Laux a Mayi Prinz, stejně tak ani bez Inees Rut Gowstring, která umí vždy každého podpořit a nebojí se pořádat akce na vlastní pěst. Redakce by nebyla úplná ani v případě, že by v ní chyběla Barbara Arianne Lecter se svými geniálními nápady, Gita Hrdličková se svým rychlobrkem nebo Kira Mae Spencer, která i po opuštění šéfredaktorského křesla pro Hadího krále vždy vytvářela hromadu prostoru v koleji. Neumím si ho představit ani bez článků Ontarie Emori Reyes a vždy povzbudivých a podnětných komentářů všech, co projdou kolem. Časopis totiž netvoří jen ti, kdo sedí v redakci, ale i ti, kdo jej čtou. Obrovskou součástí celého časopisu jsou také naši sponzoři, bez nichž bychom neměli na výplaty. Jen díky nim jsme v kladných číslech.

Shrnutí roku v článcích


Leden přinesl jen polemiku a rozhovor s hráči ohledně získání magíka Záskok z pera redaktorky Astorie von Pens. Ačkoliv bylo toto rozhodnutí mírně kontroverzní, ukazuje se, že ne nutně špatné – letos se pro něj v posledním zápase rozhodl i Nebelvír. Únor byl bohatší – kromě tradičního Antivalentýnu, který probíhá už dlouhá léta, jsme si mohli přečíst dva humorné články – jeden od Jaspera Flemonta Foresta, v němž vypisoval rady k přežití pro zmijozelské nováčky, druhý od celé redakce o tom, co by nikdy neřekla Loralei Silwerin, bývalá kapitánka a primuska.

Březen přinesl články čtyři – tím nejpalčivějším zřejmě byla Zpovědnice od Inees Rut Gowstring, tentokrát zaměřená na očarované náramky a jejich používání při hledání pokladů v Ďáblově jámě. Ačkoliv tehdy vyvolal ostré reakce, dnes je situace naštěstí klidná, protože náramky se již díky zvyšujícím počtům členů Akademického klubu dostávají ke všem kolejím. Také bylo z pera jakési mladé redaktorky napsáno zamyšlení o problematice Hannibalova jezera, které nabádalo hradní obyvatelstvo k vytahování věcí a vzájemné pomoci v případě onemocnění. Lidé napříč kolejemi si opravdu začali pomáhat bylinkami a vytáhli hromadu věcí, situace kolem jezera se však nezměnila navzdory urgencím u ředitele – a dodnes je stále stejná. Na úplném konci měsíce pak ještě pokladnice Astoria zveřejnila pozvánku na velkolepou Ferdinandovu oslavu narozenin a velkou tombolu.


Duben překvapil články pěti. Jeden z nich shrnoval celou narozeninovou akci, napsala jej bývalá šéfredaktorka Sooyeon Choi. Také jsme se poprvé mohli jako čtenáři seznámit se zmijozelským týmem B4. Květen se držel stejného počtu a věnoval se především zmijozelským osobnostem. Bylo možné si přečíst rozhovory s funkcionářkami Sooyeon Choi a Astorií von Pens, více poznat JOJO Víly nebo se pobavit nad hláškami, které by nikdy neřekla Sooyeon.

Začátek června přinesl překvapivé změny – do šéfredaktorského křesla usedla prvačka Saiph Lacaille, moje maličkost, Kira Mae Spencer totiž dostala do péče zlatý odznak primuse. (Sotva jsem uměla uchopit hůlku za správný konec, už po mně chtěli vést redaktorský kolos a krotit Ferdinandovy manýry! Možná taky proto jsem se rozhodla jej v srpnu poslat na cestu kolem světa, ale to předbíhám...) Červen přinesl článek inspirovaný soutěží, v němž redakce psala, s kým si co asociuje. Počíst jsme si však mohli i o famfrpálu v Létě 2020 z pera kapitánky Ontarie Emori Reyes, započal také celohradní Maššškvorkový turnaj pod taktovkou Ferdinanda a Noah Limbani.


Červenec byl měsícem oslav. Naše dušice Marguerita Laux se umístila první v anketě Osobnost Hogwarts a první rozhovor o svém úspěchu poskytla právě Hadímu králi. Na závěrečné slavnosti zabodovaly také JOJO Víly, jež vyhrály Bradavickou čtyřku – článek mapující jejich působení v soutěži si připravila Astoria von Pens. Po dlouhé odmlce vyšel konečně článek shrnující soubojový turnaj, který pořádal Zmijozel pod taktovkou Sooyeon Choi. Ještě jednou vzdáváme hold výhercům – Tadäovi Trotterticklerovi, Isabell Tenebris a Astorii von Pens!

Srpen potěšil milovníky Ďáblovy jámy, celohradní výzvu si totiž připravila Inees Rut Gowstring. Zúčastnilo se jí celkem 62 lidí, kteří prošli jámou během zhruba deseti dní více než 50 000×. Díky darům štědrých dárců ze všech koutů hradu bylo mezi ty nejlepší rozdáno 731 srpců (což je přesně 43 galeonů), z toho 13 galeonů si odnesla Marisa Missy Moon, jež výzvu suverénně ovládla. Podrobnější výsledky a shrnutí je stále možné si přečíst zde. Ferdinand v srpnu odjel na první dovolenou do Brazílie a Noah se podařilo uzavřít Maššškvorkový turnaj, který vyhrála Nena Campbell. Mezi prvních pět nejlepších bylo rozdáno 180 srpců (více než 10 galeonů).


Září přineslo celkem 7 článků, především tedy do Ferdinandova cestovního speciálu z pera mnoha různých autorů. Po více než roce bylo také zveřejněno pokračování Čarostorek Gity Hrdličkové. Celý hrad se navíc mohl v rozhovoru rozloučit s NaSaŠí Jackson, bývalou kolejní ředitelkou, která předala žezlo a zmijozelskou kolej do rukou Veronicy Narcissy Williamsové.

Říjen byl na počet článků skoupý – vyšly jen dva. Jeden z nich však přesto přinesl hromadu zajímavých věcí – je to totiž po dlouhé době článek, který vyšel anonymně. Věnoval se navíc tématu, jež zajímalo mnoho lidí na hradě – totiž zda je nový mazlíček, tlustočerv, dobrou volbou. Mají vůbec lidé zájem si ho pořídit? Ačkoliv většinu lidí nepotěšil a málokdo o něj stál, stal se součástí hradního života poměrně rychle.


Devět článků bylo otištěno v listopadu. Nejkomentovanějším se zřejmě stal přehled o Akademickém klubu s hromadou obrázkové dokumentace od mrtvé Marguerity Laux. Díky Astorii bylo možné trochu více poznat zimní háďata, z nichž se některá dokonce brzy stala součástí redakce Hadího krále. Třeba Maraike Auri Nordahl, která pokořila rekordy v rychlosti, když po každém letošním zápase Zmijozelu sepsala report takřka okamžitě a vydán byl zpravidla do několika hodin od chycení zlatonky. V listopadu vyšly články o zápasech proti Nebelvíru a Havraspáru. Dočkali jsme se také devátého pokračování Čarostorek.

Prosinec se dostal na počet 32 článků, což dělá zhruba článek na den – to ovšem není nic překvapivého s ohledem na Adventní kalendář, který se v Hadím králi konal pod taktovkou NoahSaiph a Barbary Arianne Lecter. V rámci něj se vrátily Veselé žáby zmijozelské a získaly si srdce nových čtenářů, vyšel také rozhovor s hromadou lidí na hradě, převážně z mrzimorské koleje, o tom, jak popularitu Mrzimoru ovlivňují Fantastická zvířata. Čtenáři se dočkali posledního expresního famfrpálového reportu ze zápasu proti Mrzimoru od Maraike, mohli se pokochat také některými zajímavými vypracováními Adventního kalendáře. Z pera profesorky Lecter vyšel článek o nejnovější kolekci v NiTi a celý rok 2020 uzavřel debut kolejní ředitelky Williamsové o tom, jak stroj umí poznávat naše výtvory.


Děkuju všem, kteří si k nám v roce 2020 našli cestu, a všem, kteří Hadímu králi zůstali věrní. Doufám, že rok 2021 přinese ještě více kouzelnického čtiva, zábavných akcí a radosti!

Pro Hadí krále
šéfredaktorka
Saiph Lacaille

4 komentáře:

  1. Perfektní shrnutí! ♥ Rok 2020 byl pro HK vydařený a celý AKHK byl naprosto fantastický a ještě jednou díky za něj! Snad bude 2021 stejně skvělý, nebo ještě lepší! Díky celé zelené redakci za všechnu práci! :)

    - Maeve P.

    OdpovědětVymazat
  2. Nebýt tohoto shrnutí, tak bych zapomněla, co všechno se událo na našem hradě. Obdiv u mě za sesmolení a sbírání informací ohledně tohodle roku, já jsem teď ráda, že si vůbec pamatuju, kdy je trénink. :D

    OdpovědětVymazat
  3. To je skvělé shrnutí! Za mne je AKHK nejkrásnější projekt na hradě, co kdy byl. Díky všem, kteří se podílejí na hadím plátku a hlavně šéfredaktorům za jejich motor, který ho celý popohání!

    OdpovědětVymazat
  4. Hadí král je prostě nejlepší kolejní časopis...podle mě velmi dobře konkuruje i Dennímu věštci! Aby taky ne když má spoustu sponzorů, skvělích redaktorů i korektorů a šéfredaktorku, která donutí něco napsat každého! :D

    OdpovědětVymazat

Redakce Hadího krále vám děkuje za každý komentář. Vlastně neděkuje, to se jen tak říká... A nezapomeňte na slušnost!